Biopejs kategorier
Biopejse er en type pejs, der bruger bioethanol som brændstof til at producere varme og flammer. Bioethanol er en ren og miljøvenlig kilde til energi, der producerer varme uden røg, aske eller sod. Biopejse kan installeres og bruges i næsten ethvert rum, da de ikke kræver en skorsten eller rørføring. Derudover er biopejse også nemme at betjene og kræver minimal vedligeholdelse. De kommer i forskellige størrelser og stilarter, fra vægmonterede biopejse til fritstående modeller. Biopejse er en populær løsning for dem, der ønsker at tilføje en ekstra varmekilde og en hyggelig atmosfære til deres hjem eller kontor.
Anvendelse af biopejs
En biopejs er det simple alternativ til de mere komplekse brændeovne, eller gaspejse. Anvendelsen af biopejs er enkel og ligetil, samtidig med at forbrændingen er ren og miljøvenlig. Når man har med levende ild at gøre, skal man dog altid være beredt med sund fornuft og respekt for produktet. Herunder vil vi forklare i lidt dybere vendinger, hvordan man på bedste vis anvender sin biopejs og får mest ud af den.Opsætning af biopejs
Først og fremmest bør man sikre en god placering. Der må ikke være brandbare genstande for tæt op ad en biopejs. Her gælder samme princip som med enhver anden åben pejs. Dernæst skal man montere sin nye biopejs. De fleste biopejse kræver ikke den store montering, eller installering. Det er mere eller mindre Plug & Play når man skal i gang. Hvis man har bestilt en væghængt biopejs, så vil der medfølge ophæng. Det fungerer ligesom når man skal hænge køkkenskabe op. Først monteres et beslag på væggen og dernæst hænger man den væghængte biopejs på beslaget.Hvis man har bestilt fritstående model, eller biopejs til gulv, så vil den typisk ikke skulle fastmonteres. Her skal man blot placere pejsen hvor man ønsker, fylde brænderen op med bioethanol (I nogle tilfælde vil brænderen komme i særskilt kasse og skal først placeres i pejsen) og til sidst tænder man op i pejsen.
Enkelte modeller bliver leveret usamlet og man skal derfor først samle sin nye biopejs, inden man kan anvende den. Det er dog ikke mange modeller som leveres på denne måde, da vores biopejse som oftest vil være klar til montering / opsætning ved leveringen.
Påfyldning af bioethanol i en biopejs
Når pejsen er sat op skal der fyldes bioethanol på. Dette foretages sikkert og nænsomt, således man sikre at der ikke spildes. Hvis man alligevel kommer til at spilde noget bioethanol ved siden af, eller oven på brænderen, skal dette tørres af inden optænding. Nogle biopejse leveres med en afmærkning nede i brænderen, som fortæller når man ikke må fylde mere på. De elektroniske pejse kommer med en sikkerhedsprocedure som gør at pejsen ikke kan tændes, hvis den registrere spildt bioethanol ved påfyldningshullet.Nu er du klar til at tænde op i pejsen. Dette gøres med en lang tændstik, en pejselighter, eller via fjernbetjening / App, hvis pejsen er automatisk. Biopejse skal altid lige bruge et par minutter på at varme op, inden den kan levere på fuld styrke. Alt afhængig af hvor kold biopejsen, men mest bioethanolen er, så tager dette typisk et sted mellem 2-5 minutter. Nogle pejse tager længere tid om at varme op, end andre. En god hovedregel er at lade biopejsen være helt åben når den varmer op og så skrue ned, når man kan se at den kommet op på at levere 100%. På denne måde sparer man på bioethanolen og får en længere brændetid. Jo hurtigere biopejsen kommer op i temperatur, jo bedre forbrænding. Og jo lavere flammer man har når pejsen er varm, jo længere tid vil den brænde.
Slukning af en biopejs
Det anbefales at man lader sin biopejs brænde helt ud, fremfor at slukke den ved at kvæle ilden. Hvis man er nødsaget til at gå, skal man naturligvis ikke forlade hjemmet med en tændt pejs og her bør man slukke den.Men hvis man blot synes det er rigeligt varmt i rummet, eller at det ikke længere er nødvendigt at have biopejsen kørende, så anbefaler vi alligevel at man lader den brænde tør. Dette er der flere årsager til. Den ene er, at bioethanol fordamper også selvom pejsen er slukket. Dvs. at man alligevel har "tabt" den væske som er fyldt i biopejsen, om man holder den tændt, eller slukker den. Den anden årsag er, at det er bedre at fylde en tom biopejs op med ny bioethanol, end at fylde oveni væske allerede har været tændt. På denne måde sikre man også at der ikke anvendes to forskellige typer af bioethanol på samme tid.
Hvis man bliver nødsaget til at slukke sin biopejs, før den er løbet tør af sig selv, så skal dette gøres vha. brænderens slukke mekanisme. De fleste modeller har et skydelåg som trækkes henover flammerne for, at slukke for ilt tilførslen, hvilket kvæler ilden. Andre leveres med en ekstern slukkemekanisme, som skal holdes henover flammerne. Automatiske brændere kan slukkes enten på displayet på brænderen, vha. fjernbetjeningen, eller en smartphone app.