En biopejs brænder på bioethanol, hvilket er biologisk fremstillet på bl.a. kartofler og majs. Når man tænder sin biopejs opnår man en ren afbrænding der hverken sviner eller soder. En biopejs kan betjenes af næsten alle, da man blot har brug for en lang tændstik eller en pejselighter for at tænde op. Man kan også tænde sin biopejs med en almindelig lighter, men noget bioethanol kan tænde forholdsvis hurtigt med en voldsom flamme. Derfor vil man være mere sikker på ikke at få en varm forskrækkelse, ved at anvende en lighter med længere løb.

Optænding af sin biopejs

En biopejs er både nem at tænde og nem at slukke igen. De fleste biopejse bliver leveret med en biobrænder som er nødvendig for at man kan gøre brug af sin biopejs. Biobrænderen består typisk af en stål boks med en lem der kan åbnes og lukkes. Andre biobrændere kan være runde og uden lem. Disse er typisk til de fritstående biopejse, i søjlelignende form. Se vores biopejse her

Biobrænderen er der hvor afbrændingen af bioethanolen foregår. Man hælder blot sin bioethanol ned i biobrænderen i den ønskede mængde, og derefter tænder op ved at holder en tændt tændstik, eller pejselighter ned til bioethanolen. Nogen biobrændere leveres med tragt og et lille hul til bioethanolen. Her skal man anvende tragten for at hælde bioethanolen ned i påfyldnings hullet.

Slukning af sin biopejs

Når man ikke ønsker at ens biopejs skal brænde mere, anvender man blot lukkemekanismen til at kvæle ilden. I tilfælde af biopejse hvor biobrænderen ikke har en lukkemekanisme, følger der typisk en anordning med til brug for at lukke ilt tilførslen til biobrænderen. Typisk i form af en stålpind med en flad plade i enden.

Nogen biobrændere med lukkemekanisme kan være sværere at slukke end andre, når bioethanolen bliver rigtig varm. Når bioethanolen kan rigtig varm, kan det være sværere at kvæle ilden fra dampene. Såfremt man har en biobrænder med en lettere løs lukkemekanisme vil der derfor stadig kunne slippe dampe ud af biobrænderen, og derved gøre det sværere at slukke for biopejsen.

Det man bør gøre når biopejsen ikke vil slukke

Hvis man oplever at biopejsen ikke vil slukke, trods lemmen er lukket til, bør man blot åbne brænderen helt således den lettere og hurtigere kan komme af med bioethanolen og få brændt det sidste af inden man forlader pejsen. Det anbefales ikke at man forsøger alternative metoder for at kvæle ilden. det er derfor en god ide at lære sin biopejs at kende og dermed vide hvor meget bioethanol man skal fylde på for at opnå den ønskede brændetid.

Én liter bioethanol brænder et sted mellem 2-4 timer alt efter hvilken biobrænder man har i sin biopejs. Har man en større biobrænder vil brændetiden være mindre per liter, og har man en mindre biobrænder vil brændetiden i biopejsen være højere per liter. Brændetiden hos biopejsen er også helt afhængig, hvor meget man åbner for sin biobrænder, skulle man have en justerbar biobrænder. Altså have en lem, der kan åbnes og lukkes på sin biopejs.