Biopejse og anvendelse

Selvom produktet ikke længere er nyt, så tænker mange stadig "biopejs hvad er det?".


Guide om biopejse og hvordan biopejse fungerer


Hvad er en biopejs

En biopejs er en pejs der brænder på bioethanol. Bioethanol er et organisk fremstillet materiale, som bl.a. er produceret af majs, sukkerroer og kartofler. Du kan læse alt om bioethanol her. Det er dampene fra bioethanolen som brænder i en biopejs. Biopejsen giver de flotte flammer uden behov for skorsten, eller anden form for aftræk. Biopejsen erstatter og modernisere den traditionelle åbne pejs, fordi den ikke soder som en almindelig brændeovn. Biopejsen har mange anvendelsesmuligheder, da den ikke behøver skorsten. En biopejs kan anvendes i stuen, i køkkenet, eller på kontoret og det gør ingen forskel om man bor i hus, eller i en lejlighed på 4. sal. Du kan også tage biopejsen med dig hvis du flytter.


Hvad er en biopejs?

Hvor kan man anvende en biopejs

En biopejs kan anvendes langt de fleste steder. Da den ikke kræver nogen tilslutning til skorsten eller andet, kan den tages med overalt og placeres i de fleste miljøer. Du kan anvende en biopejs i stuen, på kontoret, i køkkenet, eller i kolonihavehuset hvis du ønsker.

Hvordan virker i en biopejs

En biopejs brænder på biopethanol, eller rettere, dampende derfra. Ved at fylde bioethanol i pejsen og dernæst tænde op, vil man have ild i pejsen. Det tager ikke mange sekunder at få gang i en biopejs og er meget nemt at gå til.

Hvad er bioethanol

Bioethanol er et organisk fremstillet materiale som bliver udvundet af helt almindelige råvare så som majs, sukkerroer og kartofler. For at producere ethanol kræves en gæringsproces. Man koger og hakker de sukkerholdige planter, således plantefibrene nedbrydes. Bioethanol kan både anvendes i sin rene form, som det er tilfældet i biopejse, men den kan også anvendes sammen med benzin som bilbrændstof. Fra juli 2010 har al dansk benzin været iblandet 5 % bioethanol.

hvor meget bioethanol bruger en biopejs

Det er meget forskelligt hvor meget biopejse anvender for at holde sig kørende. Årsagen til dette skal ses i at biopejse er blevet mere avancerede og derfor nu også forsøger at få så mange timer ud af bioethanolen som muligt. En standard biopejs brænder, kan ca. brænde i 3-4 timer på 1 liter bioethanol hvilket giver den et forbrug på 250 ml - 333 ml i timen. Nordlys Denmark oplyser at deres brændere kan få op til 7 timers brændetid, ud af 1 liter bioethanol. Dette giver et forbrug pr. time på 142 ml.

Biopejse og sikkerhed

EU er i færd med at udarbejde et regelsæt for biopejse og i denne process har vores egen Joseph Favilla været inde og give sine forslag til hvordan dette skal ud. Da der endnu ikke foreligger noget egentligt regelsæt for hvordan en biopejs skal være opbygget, så har vi herunder opstillet de punkter vi mener man bør kigge på, inden man investere i en biopejs.

kan en biopejs varme

Det korte svar er, ja. Hvis jeg skal uddybe det lidt, så skal man sammenligne det lidt med at have flere stearinlys stående ved siden af hinanden. Dog blot uden sod og røg. Da det er levende ild vi har med at gøre, så vil der altid komme varme ud af det.

biopejs hvor meget varme giver den

På samme vis som ved forbruget, så er det forskelligt hvor meget en biopejs varmer. Men som hovedregel kan man godt regne med at en standard biopejs, vil hæve temperaturen med 3-6 grader i et rum på 30 m2. Hvis vi tager udgangspunkt i modellen Umbria, som er meget populær, så afgiver denne 3kW.

Biopejsens brænder

Keramisk sten
I alle biopejse sidder en brænder. Denne anbefaler vi indeholder en keramisk sten der absorbere bioethanolen og sikre at der foregår en kontrolleret afbrænding. Alternativt anbefaler vi at brænderen er udformet, således at det sikres bedst muligt, at man ikke kan fylde bioethanol, på en tændt biopejs. Hvis ikke brænderen indeholder en keramisk sten der absorbere bioethanolen, kan der være fare for at bioethanolen ender andre steder end i selve biopejsen og skaber en farlig situation. Der er også fare for at pejsen stadig er i funktion når man øjensynligt opfatter den som slukket og fylder ny bioethanol på.

Påfyldningshul eksternt fra flammeslusen
Det er en rigtig god ide sikkerhedsmæssigt at bioethanolen påfyldes eksternt, samt via en tragt. Det anbefales ikke at fylde på direkte i slusen, hvor flammerne kommer op når biopejsen er tændt. Ved at man fylder bioethanol på eksternt og anvender i tragt, er man sikker på ikke at fylde bioethanol i fungerende flammer, samt ikke at spilde bioethanol ved siden af pejsen.

Mængde af bioethanol
Jo mindre mængde bioethanol der kan være, desto sikrere er pejsen. Køb derfor ikke (medmindre højst nødvendigt) en biopejs som kan have mere end 7 liter bioethanol. Brænderen skal gerne have en angivelse af hvor meget bioethanol man max må påfylde. Hvis man overfylder en biopejs med bioethanol kan det forsage at bioethanolen løber ud og skaber en farlig situation, med tændt bioethanol andre steder end i pejsen.

Gode materialer og opbygning
Sikre dig at brænderen er udformet i gode materialer og svejsningen er komplet. Det er også vigtigt at lukkemekanismen lukker helt tæt. Nogen biopejse lukker ikke tæt hvilket betyder at man ikke kan slukke pejsen i nogen tilfælde. Dette kræver at man skal til at anvende andre metoder for at slukke sin pejs, hvilket kan skabe en meget farlig situation. Find sikre bioethanol brændere her

En sikker biopejs opbygning

En biopejs bør være udstyret med en isolerende bagplade der sikre at der ikke bliver varmt på bagsiden af pejsen. Hvis ikke bagpladen er isolerende, vil der blive varmt bag biopejsen og dette kan i værste tilfælde ende ud i en meget farlig situation hvor der går ild i væggen. Har biopejsen ingen bagplade, bør det fremgå hvordan og hvor man kan placere den.

Sådan anvender du en biopejs

Nedenfor forklare vi hvordan du bør, samt ikke bør anvende en biopejs.

Placering af biopejs
Placer biopejsen væk fra brandbare materialer. Helst med 1 meters afstand. Sørg for at særligt gardiner mv. ikke kan komme i kontakt med pejsen.

Påfyldning, samt optænding af en biopejs

Slukning af biopejs
Sluk biopejsen vha. lukkemekanismen. Dette kvæler ilden og slukker pejsen. Hold lukkemekanismen lukket 5 sekunder inden den åbnes igen. BRUG ALDRIG VAND!

Genopfyldning af biopejs
Vent altid 20 minutter fra biopejsen er slukket, til ny bioethanol påfyldes. Jo koldere en biopejs og særligt beholderen er ved påfyldning, desto mere sikkert er det at fylde den op.

Fyld på efter behov
Nøjes med at fylde den mængde biothanol i biopejse, som du skal bruge. Bioethanol som ikke bliver brændt vil fordampe med tiden. Hvis du således har fyldt din biopejs helt op, men kun brænder halvdelen inden du slukker pejsen, vil den resterende halvdel langsomt fordampe og dermed være spildt.

Opbevaring af bioethanol
Det anbefales at biothanol opbevares køligt og frostfrit i tæt og tillukket emballage, væk fra mulige antændelseskilder. Der må højst opbevares 25 enheder af 1 liter uden brandmyndighedernes godkendelse. Garage, redskabsskur mv. er oplagte valg til steder at opbevare bioethanol.

FAQ om biopejs

Svar:
En biopejs er en pejs som brænder på bioethanol. En biopejs er den miljøvenlige erstatning for en traditionel åben pejs, da man ikke behøver skorsten eller andet aftræk for at anvende en biopejs.

Biopejsen kan stå på gulvet, hænge på væggen, anvendes som rumdeler, eller bygges ind i væggen som en gennemgående pejs, der kan ses fra to sider, eller flere. Mulighederne med biopejse er uendelige og der er blot fantasien som sætter grænser.
Svar:
En biopejs fungerer ved at man fylder bioethanol i tanken, også kaldet brænderen. Dernæst tænder man pejsen ved at holde en pejselighter, eller en lang tændstik ind over brænderens åbning. Det er dampene fra bioethanolen som brænder i en biopejs.
Svar:
En biopejs kan brænde i op til 20 timer på en opfyldning i de store biopejse. De mest solgte biopejse har dog "blot" en brændetid på 3-6 timer på en opfyldning. Det er som oftest mængden af bioethanol der afgøre brændetiden. En liter bioethanol brænder i gns. ca. op til 3 timer.
Svar:
Biopejse kan findes i alle farver. De mest populære i Danmark er sorte og hvide biopejse, men vi kan også levere i alle andre RAL-farver, eller rustfri stål, poleret stål mv.
Svar:
Man skal vælge en biopejs hvis man ønsker et miljøvenligt alternativ til den traditionelle pejs. En biopejs skaber både hygge og varme.
Svar:
Ja, hvis den er produceret korrekt, så brænder en biopejs rent og soder ikke. Bioethanol i sig selv, med den korrekte alkohol procent, har ingen emissioner, men hvis biopejsen ikke er produceret korrekt, kan man godt opleve at der sltter sig sod på pejsen. Det er dog altid en langt renere forbrænding, end i en brændeovn.
Svar:
Som med alt andet, så handler sikkerhed om korrekt produktion. Hvis en biopejs ikke er produceret korrekt, kan den være farlig. De fleste biopejse som forhandles i Danmark, har været igennem de nødvendige tests, for at opnå et sikkerhedscertifikat, samt blive godkendt til det europæriske marked.

Det betyder at de er godkendt til brug og bl.a. kan håndtere varmen, holder tæt på bioethanolen mv.
Svar:
Man fylder godkendt bioethanol ned i biopejsen, evt. vha. en tragt. Noglke biopejse har ikke et seperat påfyldningshul og dette kan også være fint. Men det anbefalede er, at påfyldningshullet er seperat fra flametray (der hvor flammerne kommer når pejsen er tændt).
Svar:
Ja, men vent altid minimum 20 minutter fra den er gået ud, til at der påfyldes ny bioethanol. Årsagen til dette er, at hvis biopejsen stadig er varm når man fylder bioethanol på, kan det have samme effekt, som at fylde benzin på et bål.

Så sørg altid for at biopejsen er kølig, inden man fylder ny bioethanol på.
Svar:

For at finde den rigtige biopejs, bør man først have styr på ens behov og muligheder.


  • - Hvor meget plads har jeg
  • - Hvad har jeg brug for i en biopejs
  • - Hvor meget skal biopejsen anvendes

Vores varianter

Bio-Pejs.dk har over 400 forskellige modeller, så der bør også være en model til dig

Svar:

Du kan bestille din biopejs på en af følgende måder


  • - Webshop
  • - Email
  • - Telefon

Vi sidder klar på alle ovenstående metoder, til at modtage din ordre. Den klart nemmeste metode er, at bestille direkte på vores webshop, hvis den ønskede model allerede er oprettet. Alternativt kan vi lave alle mål stortset, så det er bare om at ringe, eller skrive til os mhb. på et tilbud.

Svar:
Ja, hvis man ikke selv har en håndværker på hånden, eller ønsker at stå for indbygningen selv, så kan det bestilles at få en hændværker ud for at installere pejsen ved modtagelse. Dette vil være ekskl. prisen for pejsen.
Svar:
Vi sender via forskellige fragt leverandører. Alle med det fortsæt at der leveres til kantsten. I nogle tilfælde kan man dog lave en aftale med fragtmanden om op/indbæring, men dette vil være udenom Bio-Pejs.dk.
Svar:
Leveringstiden er meget forskellig, men vi forsøger at holde os indenfor en 5-7 arbejdsdage. Hos nogle af vores leverandører er der dog lidt længere leveringstid, men det er noget vi hele tiden forsøger at optimere.
Loading...